Szakmai program

A családi bölcsőde adatai
A Mankaház  1-3 éves gyermekek számára nyújt napközbeni ellátást, hét fős létszámig. A gyermekek egész napos ellátását preferáljuk, de a szülők igényeihez igazodva lehetőséget biztosítunk heti, napi, de akár néhány órás gyermekfelügyeletre is. A bölcsőde a hétvégék és ünnepnapok kivételével egész évben nyitva tart.

Személyi, tárgyi feltételek
A Mankaház Családi Bölcsődét főállásban a bölcsöde vezetője, egy kisgyermekgondozó és egy dajka működteti. Mindhárman rendelkeznek az üzemeltetéshez szükséges végzettséggel, és szakmai tapasztalattal.
Bölcsődénk minden, a működéshez szükséges színvonalas, minőségi személyi és tárgyi feltételt biztosít. Munkatársaink gyermekközpontú, segítőkész munkát végeznek.
Egy családi házban láttuk meg a lehetőséget, hogy egy olyan bölcsődét hozzunk létre, amely a gyerekek és szüleik igényeit teljes mértékben kielégíti. A bölcsődét egy családi házban rendeztük be.
Csoportszoba: A gyermekek birodalma, a játék és a napközbeni pihenés helyszíne, megfelelően tágas (25 nm) és világos, parkettával és szőnyeggel burkolt. A csoportszoba bútorai, a fejlesztő eszközök és játékok igazodnak az 1-5 éves korosztály fejlettségi szintjéhez, messzemenőleg szem előtt tartva funkcionalitást, kényelmet, biztonságot, de nem figyelmen kívül hagyva a barátságos és esztétikus megjelenést.
Terasz: A csoportszobához közvetlenül egy 37 nm-es terasz kapcsolódik, ami egy 3 méteres szélességig kinyitható tolóajtón keresztül közelíthető meg. A terasz jól körülhatárolt, közte és a csoportszoba között nincs lépcső, ami kellően biztonságos lehetőséget kínál a szabadtéri tevékenységekhez.  Árnyékolóval felszerelt, így a nyári időszakban jó idő esetén egész nap használható. A terasz felszereltségét gazdagítja homokozó, libikóka, kismotor, csúszda, és egy nagyméretű házikó is. A játékok megválasztásánál alapvető szempont volt a maximális biztonság.
Kert: A házhoz önálló kert is tartozik. A füves terület mellett terveink szerint egy konyhakert is kialakításra kerül.
Öltöző: A gyermekek öltözködésére egy külön helyiség áll rendelkezésre. Minden gyermeknek saját jele és akasztója van. A váltóruha, pelenka, és más használati eszközök tárolásához gyermekenként tároló helyet biztosítunk, ami szintén jellel van ellátva, hogy a gyermekek is be tudják könnyen azonosítani őket.
A kiszolgáló helyiségek minden igényt kielégítenek:
Konyha: könnyen tisztántartható kővel van burkolva, elsősorban a gyerekek reggelije, tízóraija és uzsonnája készül itt. A higiéniai szempontokat szem előtt tartva mosogatógéppel szereltük fel.
Fürdőszoba: a feltételeknek megfelelő felszereléssel bír, WC (fellépővel), bidet, pelenkázó mellett minden gyermeknek saját jelével ellátott törülközője, pohara a fogmosáshoz, fogkeféje, és fésűje van.
A személyzet és a szülők részére külön WC-t és mosdót biztosítunk az emeleti szinten.

Szolgáltatásunk célja, missziója
Családi bölcsődénk célja, hogy lehetőséget teremtsen az önkormányzati bölcsődei ellátásban nem részesülő gyermekek szükségleteinek és életkoruknak megfelelő napközbeni felügyeletre, gondozásra, nevelésre és foglalkoztatásra. Ezzel elősegítve, hogy szüleik annak biztos tudatában intézzék napi ügyeiket, tanuljanak tovább vagy akár térjenek vissza a munka világába, hogy gyermekeik a lehető legjobb kezekben vannak.
A gyermekek fejlődéséhez alapvetően fontos, hogy közösségbe kerüljenek, de fontos ennek fokozatos volta is. A családi bölcsődék esetében a kis létszám lehetővé teszi, hogy minden gyermekre jusson elegendő idő. Van mód egyénre szabott odafigyelésre, különleges bánásmódra. Ebben a családias légkörben a gyermek jobban érzi magát, az elszakadás könnyebb és a szülő is nyugodtabb.

Bölcsődénk alapelvei
Programunkat a gyerekek életkorához, személyiségéhez igazítjuk
Hagyjuk őket kibontakozni
Fizikai és érzelmi biztonság megteremtése
Az állandóságra törekvés, rendszeresség, kiegyensúlyozottság
Gyermekközpontúság
Következetesség, türelem, megértés
Derű, humor, jókedv
Együttműködés, segítőkészség, figyelmesség
A szokások kialakítása, a tevékenységek ritmikus váltakozása
Rugalmasság
A hagyományok, ünnepek ápolása, az évszakok változásán keresztül történő ismeretelsajátítás, tapasztalatszerzés
Az érzelmi fejlődés és a szocializáció elősegítése

Nyújtott szolgáltatáselemeink
Napközbeni ellátás, gondozás, nevelés
Rendszeres, egészséges étkeztetés
Különféle, a személyiségfejlődéshez szükséges foglalkozások
A szabad játék lehetősége
A nyugodt pihenés biztosítása
Mozgás szabad levegőn
Programok szervezése (születésnapi zsúrok, kirándulás)

Alkotótevékenység
A különböző alkotótevékenységek segítségével a gyerekek finom motorikai mozgását, szem és kéz koordinációját, az észlelést fejlesztjük, miközben az alkotókedv, a kreativitás és az önkifejezés is szárnyal. Megismerkednek a színekkel, formákkal, anyagokkal, mennyiségekkel, a különféle eszközökkel.
A programunkat az évszakokhoz, időjáráshoz, a gyermekek életkorához igazítjuk. Minden hétre előre összeállított programmal, feladatokkal felkészülve várjuk a hét kezdetét.
Tavasszal megismertetjük velük az ébredő természet színeit, tulajdonságait, ezen időszak növényeit, állatait és a hozzá kapcsolódó mondókákat, meséket. Ebben az időszakban készülünk fel velük a húsvétra és az Anyák napjára.
Nyáron próbálunk minél több időt a levegőn lenni, szabadtéri játékokat játszani.
Ősszel megismerkedünk az új színekkel, a levélhullással. Leveleket gyűjtünk, préselünk, festünk, gesztenyét szedünk…
Télen megismerkedünk a hideggel, a hóeséssel, a téli ünnepekkel, melyekre felkészítjük a gyerekeket dalokkal, ajándékok készítésével, hogy örömet szerezzenek szüleiknek. Készülünk a farsangra is jelmezek készítésével.
Tervezett foglalkozások:
– rajzolás, festés, „pacsmagolás” : színek megismerése
– gyurmázás,  nemezelés: térlátás fejlődése
– papír tépés, vágás, ragasztás: kézügyesség fejlődése
– gyöngyfűzés: fantázia, kreativitás fejlődése
– termések, levelek gyűjtése, ragasztása: lakókörnyezet felfedezése

Zenei nevelés
Ebben az életkorban a gyermekek nagyon fogékonyak az énekre, zenére, így az egyik leghasznosabb foglalkozás. A kisebbeket általában nem lehet éneklésre buzdítani, de reagálnak a zenére, mozognak rá. A nagyobbaknál a dalok éneklése fejleszti a beszédkészséget, a szókincset, a ritmusérzéket.
Tervezett foglalkozások:
– Hangszeres zenehallgatás (gitárral vagy furulyával), ritmusos mozgás
– Dalok, mondókák elsajátítása, apróbb mozgásokkal összekötve

Verbális fejlesztés, anyanyelvi nevelés
A gyerekek életében fontos, hogy a versek, mesék, mondókák jelen legyenek, mivel a szókincs bővítése mellett kulturális értékeket közvetítenek. Segítségükkel a gyerekek képzelőereje gazdagodik, érzelmileg, értelmileg és szociálisan fejlődik.
Tervezett foglalkozások: vers, meseolvasás, bábozás, diavetítés

Mozgás
A gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges a rendszeres mozgás, lehetőleg a friss levegőn, ezért naponta minimum 2 órát töltenek a szabadban, amennyiben az időjárás engedi. Ügyelünk arra, hogy a gyermekek minden nap játékos formában jól átmozgassák testüket. Ezáltal erősödik az izomzatuk, javul állóképességük és egyensúlyérzékük. Emellett a mozgás örömet jelent a gyermekek számára.

Környezeti nevelés
Fontosnak tartjuk, hogy játékosan ismeretekhez is jussanak a nálunk levő gyerekek. Megteremtjük a lehetőséget, hogy a szabadtéri programok, séták alkalmával megismerjék a szűkebb, tágabb környezetüket, a családot, a természet egyszerűbb jelenségeit, a lakókörnyezet állat- és növényvilágát, az évszakok jellemzőit.

Az egészséges életmódra nevelés
Odafigyelünk arra, hogy a gyermekek helyes étkezési, tisztálkodási, öltözködési szokásai kialakuljanak. Ezeket a tevékenységeket rögzített napirend alapján végezzük.

Ünnepek a Mankaházban
A hagyományok megismertetését és ápolását nagyon fontosnak tartjuk, mert  ezáltal a gyermekek új ismeretket sajátíthatnak el, és egyúttal élményt jelentő programot biztosítunk számukra.  Az ünnepek koreográfiája más és más, de ilyenkor mindig feldíszítjük a csoportszobát és az aktuális ünnephez kapcsolódóan már napokkal korábban meséket mondunk, mondókákat, énekeket tanulunk.
Fontosabb ünnepeink: Mankanap; farsang; Húsvéti előkészületek; anyák napja; gyermeknap; szüreti mulatság; Márton-nap; Mikulás; adventi készülődés; Karácsony; állatok napja; víz világnapja; madarak, fák napja; Föld napja; Pünkösd; Anyák napja

Várunk szeretettel a 11. kerületben, Sasadon!


Címünk:

1118 Budapest Előpatak utca 20/b.

Órarendről érdeklődni lehet a

06 (30) 305 4149 számon

A bölcsőde előzetes időpont egyeztetés után megtekinthető.

További elérhetőségeink:

mankahaz@mankahaz.hu

www.mankahaz.hu

www.facebook.hu/mankahaz